5+1 indok, amiért a futóknak is szükségük van erőnléti edzésekre

1. Sérülések csökkentése, elkerülése

A futás nagyon jó, de önmagában nem sok mindenre elég. Alap feltétele a prevenciónak a következetes erősítés. Futóknak általában a saját testsúlyos erősítéseket ajánlom, akár eszközzel, de eszköz nélkül ugyanolyan jó. Ha komolyan vesszük az erősítést, megerősödnek a futáshoz szükséges izmok, ízületek, ezek segítik például a helyes testtartás kialakítását és megtartását az edzés vége felé is. Ha a fontosabb támasztó izmaink és szalagjaink erősek, könnyebben elkerülhetjük a sérüléseket, kompenzálni tudjuk az esetleges félrelépéseket, eséseket.

2. Erősödés

Fogyásra szoruló sportolóknál tökéletes kiegészítő edzésnek az erősítés, hiszen mindamellett, hogy zsírt égetsz, az izmaid térfogata nő, ezáltal erősebb leszel, a futásban is fejlődni fogsz. Fogyásra nem szoruló, vékony testalkatú futóknál a szálkásodás szokott lenni a legfőbb célja az erősítésnek. Kiegészítésként hamar látványos eredményeket lehet elérni, ha az ember heti 1-2 erőnléti edzéssel kiegészíti a futásait.

3. Teljesítményjavulás

Ha már beharangoztam, hogy az erősítéssel izmokat lehet növelni, ne feledkezzünk meg ennek pozitív hatásairól. Ez pedig a teljesítményünk fokozatos javulása. Izmaink tömegének növelésével (pl.: négyfejű combizom, egyenes combizom, a 3 vaskosizom, a hajlítók, de ne feledkezzünk meg a helyes testtartásról gondoskodó törzsizmokról sem) lépéseink hosszabbak, erőteljesebbek lesznek. Könnyebben állítják elő a szükséges energiát. Az izom mérete nő, magasabb lesz a fehérjetartalma, és az így megtermelt többletenergia gyorsabb futást eredményez.

4. Kitartóbb leszel

Az erőnléti edzéseknek nem csak fiziológiás hatásai vannak, hanem komoly lélektani, mentális edzésnek is fel lehet fogni. A futók közül sokan azért hanyagolják el, mert unalmas, lassan jön a változás, és nehezebben jön a látható eredmény. Ha ezeket megtanulod kezelni és le tudod győzni magadban a negatív hangot, akkor kitartóbb leszel. Rájössz, hogy heti 20-30 perc erősítés semmit nem vesz el az életedből. Ezeknek a lélektani következményei hatással lesznek a futásodra is: többet bírsz majd futni, később akarod feladni.

5. Változatos

Lássuk be: állandóan csak futni unalmas. Jó, ha az ember színesíti az edzéstervét heti 1-2 erősítő edzéssel. Könnyebben fogsz elindulni a következő futásodra, ha nem tegnap voltál, hanem tegnapelőtt, annak tudatában, hogy tegnap sem lazsáltál. Egy két futástól eltérő jellegű edzés változatossá varázsolja a heti, havi edzésterveket, ez által nem lesz monoton az állandó futás.

+1 Nem kell kiszakadni otthonról

A futásokat az emberek többsége a szabadban végzi, aminek rengeteg pozitív hatása van. De ismerjük mindannyian azt az érzést, amikor nincs kedvünk kimenni a hidegbe vagy éppen a nagy melegbe futni. Az erőnléti edzéseknek ez is egy pozitív oldala, hogy otthonról egyszerűen végezhető, tulajdonképpen bármiféle eszköz nélkül.

Megosztom
Elküldöm
Kinyomtatom
FELKAPOTT
KÖVESS BENNÜNKET
Csatlakozz közösségi média oldalainkhoz, ahol inspiráló történtetekkel, hasznos tanácsokkal és időszakos promóciókkal találkozhatsz.

Jelentkezz az ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogy hogyan tudok neked segíteni a futóálmaid elérésében!