6 tipp, hogyan öltözz télen a futáshoz

1. +10 fokos szabály

Egy futónak szinte kötelező lenne ismerni a téli öltözködésre vonatkozó „+10 fokos szabályt”. A szabály lényege, hogy ha futni mész, úgy öltözz fel, mintha csak úgy kimennél az utcára, és 10 fokkal melegebb lenne. Ha például 2 fok van, úgy menj futni, mintha 12 fokban leugranál a boltba, vagy a munkába indulnál. Ez az az ideális öltözködés, ami elég lesz egy futáshoz, és nem fogsz bemelegedni sem.

2. Réteges öltözködés

Nagyon fontos, hogy ne egy darab termo pulcsiban indulj útnak. Inkább 2-3 vékonyabb réteg legyen rajtad, mint egy nagy. Így bármikor le tudod venni a fölösleges ruhadarabot, ha túlmelegedtél, edzés után pedig vissza. Ha teheted, figyelj arra, hogy a legalsó réteg legyen légáteresztő, a fölötte lévő tartsa meg a meleget, és kívülre pedig a legjobb megoldás egy olyan széldzseki, ami a széltől is, és az esőtől is véd. Plusz pont, ha kapucnis. Alulra 1-2 fok alatt 2 nadrágot javaslok, többet semmiképp sem. Hamar alá lehet fülledni, és nem tesz jót a bőröd egészségének.

3. Kesztyű

Sokan nyűgnek gondolják a kesztyűhúzást, nem gondolják, mennyire fontos lehet. Én 5 fok alatt ajánlom a kesztyűt, mert a hidegben, főleg, ha szeles az idő, nagyon hamar kiszáradhat a bőröd. A kesztyű ettől tökéletesen megvéd. Ha pedig meleged van benne, egy mozdulat levenni, és a széldzseki zsebében simán befér.

4. Sapka

Talán az egyik legfontosabb, hogy 7 fok alatt védjük a fejbőrünket, a hajunkat és a fülünket a megfázástól. A sapka nem csak az eső ellen véd, hanem attól is, hogy a hidegtől ne hulljon ki a hajad, és ne gyulladjon be a füled. A sapkánál különösen kell arra figyelni, hogy ha megállsz, és érzed, hogy aláizzadtál, ne vedd le, mert akkor még nagyobb esélyt adsz a megfázásnak.

5. Hosszú zokni

Tapasztalatom alapján ez az, amiről senki nem beszél. Sokan nem figyelnek arra, hogy milyen zokniban futnak, mert apróságnak tűnik, ám annál fontosabb. Tilos télen olyan zokniban futni (és nem csak futni), amiben szabadon marad a bokaízület. A bokaízület (és a térdízület is) nagyon könnyen megfázik, ezért fontos óvni. Ha megfázik az ízület, az hosszútávú károsodásokat is okozhat, például gyulladást. Az ízületben a szalagok, inak sérülnek a legkönnyebben, és ha ezek egyszer megfáznak, nem kizárt, hogy éveken át fájni fog.

6. Váltóruha

Ha olyan helyre mész edzeni, ahol van lehetőséged átöltözni, akkor mindenképpen használd ki! Vigyél több ruhát magaddal, hogy az izzadt, vizes dolgokat le tudd kapni magadról, annál kisebb eséllyel fázol meg. Ha erre nincs lehetőséged, tanácsolom, hogy otthonról indulj, és haza is érkezz a futásod végén. 

Megosztom
Elküldöm
Kinyomtatom
FELKAPOTT
KÖVESS BENNÜNKET
Csatlakozz közösségi média oldalainkhoz, ahol inspiráló történtetekkel, hasznos tanácsokkal és időszakos promóciókkal találkozhatsz.

Jelentkezz az ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogy hogyan tudok neked segíteni a futóálmaid elérésében!