6 dolog, amit rosszul csinálsz hengerezés közben

1. Nem figyelsz a légzésedre

Az egyik leggyakoribb hiba, amit észrevettem, hogy sok esetben a sportolók hengerezés közben nem figyelnek a légzésre. Ez pedig rendkívül fontos lenne, ugyanis a visszatartott lélegzettel, vagy erőlködéssel rosszabb hatást érünk el, mintha odafigyelve, folyamatosan és nyugodtan vesszük a levegőt. Ha a levegő áramlása folyamatos, és nyugodt, akkor a vérkeringés egyenletesebb, az izmok vérellátása megfelelő lesz.

Ne felejtsd el, hogy a hengerezés nem erősítés! Ha nem megy egyenletes légzéssel, akkor könnyíts a pozíción, de semmiképpen se erőlködj!

2. Rendszertelenül csinálod

Ezt a pontot két részre tudnám osztani. Az egyik rendszertelenség az izomcsoportok között jellemző. Ha futottál, csak a lábaidat hengerezed, ha más izomcsoportot edzettél, akkor csak azt.

Ez nagy hiba, ha edzés után (főleg futás után!!) hengerezel, akkor minden testrészedre ugyanúgy fektess hangsúlyt. Ez olyan, mint az erősítés. Hogy fogsz kinézni, ha te csak az alsó végtagjaidra edzel?

Ugye-ugye?

A másik része a rendszertelenségnek az, hogy csak akkor csinálod, ha eszedbe jut. Fontos, hogy MINDEN edzés után hengerezz, és emellett én még azt is ajánlom, hogy akkor is hengerezz, ha aznap nem edzettél. Hidd el, a tested hálás lesz érte!

3. Kontraindikációs területet hengerezel

A hengerezésnek is megvannak a maga kontraindikációi, amit érdemes ismerni, hogy ne essünk bele ebbe a hibába. Tilos hengerezni a lágy részeket, szerveket, lágy szöveteket, pl: mellszövetet, illetve a hasizmot! Ízületet, csontot sem hengerezünk, különös figyelmet fordítva a gerinc kihagyására! Erre jó alternatív lehetőségek vannak, például olyan smr eszköz, ami óvja a gerincet, de masszírozza a gerinc mellett futó izmokat.

Ha ebbe a hibába beleesel, súlyos következményei lehetnek!

4. Megfeszíted az izmaidat, miközben hengerezel

Ez a pont gyakran összefügg a légzés problémájával. Sokszor valóban nehéz egy-egy pozíciót megtartani smr eszköz használata közben, de semmiképp nem segít, ha erőlködsz vagy feszíted az izmaid közben azért, hogy megtartsd magad. Ha muszáj, olyan izmokat/izomcsoportokat feszíts, amiken éppen nem dolgozol. Feszes izmokat ugyanis értelmetlen masszírozni, nagyon fontos hogy lazított, nyugodt állapotban legyenek.

5. Türelmetlen vagy

Fontos erre rászánni az időt az edzésed, futásod után, mert tudnod kell, hogy csakis magadért csinálod. Rengeteg pozitív hatása van az izmok masszírozásának, tehát, csak jót teszel vele, ha megteszed minden edzés után.

Türelmetlenséged ott is előjöhet, hogy kapkodsz, hamar túl akarsz esni rajta, ezért figyelmetlenül csinálod. Nem figyelsz a helyes technikára, nem is szánsz rá elég időt, ezért vagy csak rontasz rajta, vagy jobb esetben olyan, mintha nem is csináltál volna semmit.

Hidd el, megéri rászánni azt a 15 percet.

6. Azt hiszed, ezzel helyettesíted a nyújtást

Segítek: nem. 🙂

A henger használata előkészíti a nyújtást. Segít abban, hogy a mozgástartományod növekedjen, illetve hogy az izmaid visszatérjenek eredeti állapotukhoz, de messze nem helyettesíti a nyújtást.

Tehát a sorrend: edzés, hengerezés, nyújtás.

Meglátod, a nyújtással is sokkal nagyobb fejlődéseket fogsz elérni, ha rásegítesz a hengerrel.

Megosztom
Elküldöm
Kinyomtatom
FELKAPOTT
KÖVESS BENNÜNKET
Csatlakozz közösségi média oldalainkhoz, ahol inspiráló történtetekkel, hasznos tanácsokkal és időszakos promóciókkal találkozhatsz.

Jelentkezz az ingyenes konzultációra, ahol átbeszéljük, hogy hogyan tudok neked segíteni a futóálmaid elérésében!